ЗА НАС

Къщата е резултат от желанието ни да създадем място с всички удобства за незабравими почивки и ваканции с приятели през всеки сезон. Подходяща е за големи компании, които желаят да се забавляват заедно и да се насладят на лично приготваната храна. Намираме се в община Гърмен, в полите на Пирин и Родопи. Тук можете да се усамотите от забързаното градско ежедневие, да разгледате историческите и природни забележителности или да се потопите в лековитите минерални води в Огняново. Разполагаме с база за 24 човека плюс 3 допълнителни легла, стилно обзаведени стаи и всичко необходимо за вашата пълноценна почивка.

РЕГИОН ГЪРМЕН

example graphic

Село Гърмен е административен център на община Гърмен в югозападната част на България. Обхваща части от долината на река Места и от западните склонове на Дъбрашкия дял на Западните Родопи. На изток, север и юг граничи с общините Сатовча, Банско и Хаджидимово, а на североизток и югозапад - с общините Велинград и Гоце Делчев.

Малките села в общината (с население под 200 души) са Ковачевица, Лещен, Марчево. На територията на общината няма обезлюдени села.

Общината се намира на границата на два климатични пояса - умереноконтинентален, който преобладава, и преходносредиземноморски, който прониква от долината на река Места. Сезоните са ясно изразени - лятото е топло, а зимата умерено студена. Климатичните условия са благоприятни за туристическо предлагане през по-голямата част от календарната година.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

example graphic

Ценен ресурс на туризма са намиращите се в района археологически обекти. В близост до с. Гърмен се намира късноантичният и ранновизантийски град Никополис ад Нестум. На 2,5 км югоизточно от Никополис ад Нестум, в местността Грамадето се намира археологическият обект "Базилика". При разкопките, проведени 1978 - 1979г. тук е разкрита трикорабна базилика от елинистически тип с обща дължина 24,71м.

До с. Дъбница са разкрити останките от късноантична и средновековна крепост.

В близост до село Долно Дряново, в местността Градище се намира археологическият паметник на културата с национално значение "Праисторическо и тракийско светилище в местността Градище"..

В с. Скребатно през 1978 г. е създаден музей с богата етнографска сбирка. В него са експонирани исторически документи и снимки за миналото на този край, предмети на бита и материалната култура на селото.

Село Ковачевица е единственият архитектурен резерват на територията на община Гърмен.

РЕГИОН ТАСОС-ГЪРМЕН

Регионът Тасос-Гърмен е разположен в югоизточната част на Европа, на кръстопътя между Изтока и Запада, между Севера и Юга.

Районът се характеризира с разнообразен релеф и е богат на природни забележителности. На юг се къпе от водите на Егейско море, а на север стига до планинските масиви Родопи и Рила. В този район природата е изключително красива и е с добре запазени редки растителни и животински видове.

Това място е белязано от историята на хилядолетното човешко развитие:

праисторически и традиционни селища, древни градове и светилища, средновековни замъци, архитектурни паметници. Древна Гърция, Александър Велики и траките, Рим, Византия, а в последствие Османската империя, са оставили своите белези в историята на района. Многобройни са религиозните храмове и манастири. Изкуство и култура, митове, нрави и обичаи, народни традиции и дейности са оставили своите следи по тази древна земя. Туризмът е поминък за съвременните китни градчета и села, изпълнени все още с живот. Те привличат вниманието на посетители от всяка точка на света. Гостоприемните жители на това изключително красиво място на Балканите Ви очакват през цялата година, за да откриете уникалните природни богатства, история, бит и култура.